Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhy anglických sedel

11. 1. 2013

 

Anglické sedlo je konstrukce moderního typu bez lyžin a s malou plochou polštáře. Výhodou těchto sedel je, že působí na hřbet koně přímo a přesně, čímž dochází k většímu zatížení koňského hřbetu. Větší zatížení koňského hřbetu je však v tomto případě žádoucí, protože jezdec tak může na koně lépe působit svým sedem.

Z čeho se anglické sedlo skládá?

Kostra moderních sportovních sedel je vyrobena ze dřeva nebo z plastu a svým tvarem je zcela přizpůsobena nejen tvaru hřbetu koně, ale i sedu jezdce. Komora sedla musí poskytovat dostatečný prostor kohoutku a nesmí se ho nikde dotýkat, aby nedošlo k nepříjemnému odření nebo otlačení  Tento tunel se táhne po celé délce sedla, tedy od přední rozsochy až po tu zadní a po stranách je ohraničen sedlovými polštáři, které leží na hřbetě koně. Nejhlubší bod sedla se nachází uprostřed kůži potaženého posedlí. Po obou stranách kostry se nacházejí malé bočnice, jejichž úkolem je chránit koně před tlakem přezek podbřišníku. Na malých bočnicích leží velké bočnice, na nichž spočívají kolena jezdce. Vpředu, tedy po obou stranách kostry, jsou třmenové zámky, ve kterých jsou zaháknuty třmenové řemeny.

 

Jak anglické sedlo vypadá?

Obecně se dá říci, že anglická sedla jsou nejpoužívanější a nejoblíbenější typ sedel, takže se s nimi setkáme asi nejčastěji. Celkový vzhled sedla je především ovlivněn účelem, pro jaký se sedlo používá.

Nyní se tedy blíže seznámíme s jednotlivými druhy těchto sedel...

 

Druhy anglických sedel

Parkurové (skokové) sedlo

Toto sedlo poznáme podle toho, že má výrazně vypolstrované, dopředu posunuté kolenní opěrky a ploché posedlí. Vyrábí se ve dvou typech. Model I. je charakteristický kratším a hlubším posedlím, model II. naopak posedlím mělčím a prostornějším. Aby jezdec mohl svým sedem na koně lépe působit, vycpává se sedlový polštář ovčí vlnou. Parkurová sedla se vyrábí nejméně ve čtyřech velikostech posedlí a v různých barevných kombinacích. Sedlo můžeme bez obav používat pro každodenní práci.


skokové sedlo.jpg

skokové sedlo

Drezurní sedlo

Drezurní sedlo má velmi hluboké posedlí a nemá výrazné kolenní opěrky. Drezurní sedlo udržuje jezdce v rovnováze vertikálně - hluboké posedlí, tak horizontálně - dlouhé bočnice vedoucí nohy jezdce rovně dolů. Celkově tedy umožňuje velmi korektní sed.

 

drezurní sedlo.jpg

 

Všestranné sedlo

Všestranné sedlo, neboli univerzální či školní, lze použít pro všechny typy jezdeckých disciplín. Je využíváno především rekreačními jezdci. Tento typ sedla se vyznačuje hlubokým posedlím a plochými kolenními opěrkami, které jsou  lehce posunuty dopředu.

všestranné sedlo.jpg

 

Předváděcí sedlo

Předváděcí sedlo (angl. Cut Back saddle) se používá k předvádění koní na výstavách, či přehlídkách, zejména pro arabské plnokrevníky morgany či Teensseenseské mimochodníky.Toto sedlo umožňuje jezdci sedět dále od kohoutku, tím pádem odlehčuje koni přední část a kůň může nést výše hlavu a celý předek.

 

předváděcí sedlo.jpg

 

 Dostihové sedlo

Dostihové sedlo tvoří samostatnou kapitolu, protože se jedná pouze o bezkostrovou napodobeninu anglického sedla. Bočnice jsou delší a nebývají tolik vykrojené vpřed - na nich spočívají kolena jezdce tak, aby mohl při cvalu plně odlehčit koni hřbet a pomoci mu tak dosáhnout vyšší rychlosti. Posedlí neumožňuje příliš pohodlný sed. Rozlišujeme sedla rovinnová a pro steeplechase - s delšími bočnicemi kvůli překonávání překážek.

 

steeplechase sedlo.jpgrovinnové sedlo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

steeplechase sedlo                      rovinnové sedlo