Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fabrizio Sigismondi

9. 5. 2013

 

Kdo je to Fabrizio Sigismondy? Tohle jméno je jistě známé fanouškům drezury, ale díky jeho úspěchům si získalo respekt napříč koňským světem. Kde a kdy začal jezdit, jakých úspěchů dosáhl, jaké má k dispozici koně a kam se chystá na závody, to vše se dozvíte v článku.

Fabrizio se narodil 7. 4. 1981 v Bergamu v Itálii. Momentálně startuje za drezurní stáj Dressage Academy Prague. Poprvé se seznámil s koňmi ve dvou letech u svého dědečka. Své jezdecké začátky absolvoval v drezurních stájích v Kronberghofu v Rakousku. Když mu bylo deset let, přestěhoval se s rodiči do České republiky, kde začal navštěvovat stáje v Moravanech u Brna. V tomto období dostal i svého prvního koně – hřebce Prima, kterého má dodnes. Kdo si myslí, že  Fabrizio hned od začátku věděl, že se bude věnovat pouze drezuře, ten je na omylu. Kromě drezury závodil i vevšestrannosti, která je s drezurou úzce spjatá, ale kvůli vážnému úrazu na mistrovství republiky v Pardubicích roku 2001 se začal věnovat už jen výhradně drezuře.

 

V letech 1996 až 2011 studoval ve Španělské jezdecké škole ve Vídni. Od roku 2001 se stabilně drží mezi nejlepšími pěti drezurními jezdci v Čechách. Mezi jeho úspěšné koně patřili Time Out, Excalibur, Walker G, Ewa K, Amicus K, Perebor, Dancer 87, Loverboy, Bonheur FS, Come On Junior, Lone Beach, Plesant a Chamberlain.

 

S koněm Plesant byl druhý na mistrovství ČR v roce 2008 a dokonce reprezentovali spolu až na úrovni Grand Prix. Díky tomu Plesant získal ocenění Koně roku 2008 a Fabrizio Jezdecký tip roku. Hned na to v následujícím roce zvítězil na mistrovství ČR 2009 s koněm Chamberlain, s kterým vyhrál i mistrovství Prahy. Získali spolu také spoustu úspěchů na mezinárodních kolbištích. Chamberlain v prvním roce, kdy se propracoval do těžké obtížnosti, se stal Českým koněm 2009.

 

V současnosti se věnuje svým třem koňským svěřencům – Aproposovi, Trevisovi a Coradovi AZ pod vedením Michaela Deterse. Fabrizio je čtyrnásobný mistr České republiky a koncem února byl potvrzen na 3. příčce v PAVO Poháru Jezdectví 2011. V PAVO Poháru Jezdectví 2011 bodoval se čtyřmi koňmi a to s Aproposem, Ferrem, Corradem AZ a Conquistadorem. Časté výjezdy na zahraniční závody, kde dosahuje skvělých výsledků, mu zajistilo momentální 628. pozici na světě. Jeho dosavadní nejlepší pozice ve FEI žebříčku bylo 346. místo v roce 2008.

 

Zatím nejúspěšnější sezonou by se dal označit rok 2010, kdy zvítězil na mezinárodních závodech Světového poháru CDI-W v Brně. Zároveň obhájil s Chamberlainem titul mistrů republiky a v září Fabrizio zvítězil ve finále Českého drezurního poháru. V říjnu potvrdil své kvality druhým místem na CDI-W Kaposvár a stal se jezdcem roku.

 

Ve chvíli, kdy se nevěnuje koním, rád cestuje a chová exotické ptactvo. Před několika lety uzavřel partnerství s Davidem Šormem, který v týmu zastává funkci managera. Fabrizio nezískává úspěchy jen na poli jezdeckém, nýbrž i na pozici trenéra.

 

Sezonu 2012 zahájil výsledkem 66,350% s Corradem AZ na mezinárodních závodech ve Wroclawi. V sezoně 2012 je naplánováno velké množství mezinárodních závodů. Další výjezd je plánován na začátek dubna do Stadl Paury v Rakousku a mezinárodní sezonu by měli ukončit v polovině října v Maďarsku.