Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poporodní komplikace

19. 2. 2014

 

Poporodní komplikace se vyskytují málokdy, většinou klisna porodí bez problému. Důležité je vědět, že když se problém vyskytne, měl by ihned přijet veterinář! Jakýkoliv poporodní zdravotní problém může ohrozit nejen reprodukční budoucnost klisny, ale i její život.

Retence placenty (zadržení lůžka)

Během půl až dvou hodin po porodu musí klisna vypudit placentu. Překročení časového intervalu 4 hodin by mělo být pro nás alarmující.

 

Placentu ručně vytahovat nesmíme, mohlo by dojít k utržení části dělohy nebo vchlípení děložního rohu. Jedinou pomocí je přivolání veterináře, který klisně píchne injekci oxytocinu (hormon vyvolávající stahy hladkého svalstva dělohy).

 

Septická metritis (hnisavý zánět dělohy)

V případě, že klisna nevypudila placentu celou, dojde k infekci postihující dělohu. Častým příznakem zánětu je schvácení kopyt a snížení produkce mléka. Veterinář musí odstranit zbytky placenty z dělohy. Proti infekci nasadí antibiotika.

 

Vchlípení děložního rohu

Klisna si může způsobit vchlípení děložního rohu, když stoupne na volně visící placentu při vypuzování. Doporučuje se volně visící část uvázat opatrně na uzel, aby nesahala na zem, když klisna vstane.

 

POZOR! Člověk může neúměrným tahem placenty způsobit vchlípení také.

 

Následkem přerušení krevního zásobení a tlakem na nervová zakončení vykazuje klisna silné kolikové bolesti. Problém vyřeší veterinář nalitím vody do dělohy. Rohy se napřímí a klisně se píchne oxytocin, aby vodu vypudila přirozenou cestou.

 

Výhřez dělohy

Výhřez dělohy je velice vážný stav. Bez rychlé pomoci může klisna vykrvácet!

 

Vyhřezlá děloha je oteklá a velmi náchylná na zranění, proto je nutné, jí chránit čistým plastovým pytlem. Nesmí dojít k roztržení nebo jinému poškození orgánu. Klisnu musíme do příjezdu veterináře udržet v klidu, což není snadné, protože výhřez dělohy provázejí silné bolesti břicha.

 

Aby mohl veterinář vrátit dělohu do původní polohy, musí použít anestezii. Veterinář provede repozici dělohy a napustí jí vodou, aby se napřímily rohy. Klisně se píchne oxytocin pro vypuzení. Ihned se musí zahájit léčba antibiotiky a nesteroidními protizánětlivými léky. Výhřez dělohy doprovází mnohé komplikace jako zánět děložní sliznice, endotoxémie nebo schvácení kopyt.

 

Do chovu se nesmí znovu využívat!

 

Poporodní krvácení

Největší procento klisen umírá po porodu vlivem krvácení.

 

Krvácení je způsobeno mechanickým poškozením jemných sliznic dělohy a pochvy. Při komplikovaném porodu může hříbě nebo člověk (pokud zasahuje) natrhnout bohatě prokrvené sliznice. Pokud nezpozorujeme přetrvávající krvácení včas, klisna vykrvácí.

 

V pokročilejším stádiu má klisna silné kolikové bolesti a potí se. Sliznice jsou bledé.

 

První pomocí je podání 2 až 3 litrů fyziologického roztoku (0,9% roztok NaCl) a léky proti bolesti.