Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vybrat hřebce?

27. 11. 2013

 

Základní kritéria výběru hřebce

Při výběru hřebce berme v úvahu klisnu, kterou máme a účel, k němuž chceme hříbě využívat. Má-li např. hříbě později sloužit k rekreačním účelům, je důležitý jeho charakter, tzn. hlavně ovladatelnost. Proto nevybereme hřebce, který je široko daleko proslulý svojí nezvladatelností, i když je po exteriérové stránce vynikající.

 

Tím se dostáváme k neméně důležitému kritériu výběru a to exteriéru. Hřebec, jehož chceme učinit otcem hříběte, by pochopitelně neměl mít žádné exteriérové vady, o křivých nohách nemluvě.

 

Exteriér, charakter odpovídající využití, to jsou základní hlediska výběru hřebce.

 

Jak vybrat hřebce a nepřebrat

První krok musí nutně směřovat k otázce plemene. Je-li klisna zapsána v plemenné knize a chceme-li, aby v ní bylo zapsané i hříbě, pak musíme sáhnout po hřebci, který má oprávnění působit ve stejné plemenné knize.

 

To ovšem neznamená, že nemůžeme mezi sebou křížit různá plemena. I kříženci, zvolíme-li vhodného hřebce, mohou mít vynikající vlastnosti, i když to chce opravdu velmi uváženou volbu. Ovšem tito koně budou bez plemenné příslušnosti, což ale neznamená, že nám nebudou dobrými přáteli.

 

V tomto případě je ale nutné podotknout, že podle zákona o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat nemohou kříženci působit v dalším chovu.

 

O nutnosti korektního exteriéru hřebce už byla řeč. Při výběru hřebce preferujme proto takového, který může exteriérové nedostatky klisny vylepšit či klisnu i typově doladit. Příklad za všechny. Máme-li drobnou klisnu a chceme-li silnější hříbě, nevybereme rovněž drobného plemeníka. Na druhou stranu se pochopitelně vyvarujme extrémů a pro drobnou klisnu nehledejme mohutné hřebce se 160 cm v kohoutku.

 

Důležité informaci získáme o hřebci především jeho důkladným ´zkoumáním´, které rozhodně není zbytečné, ať už na fotografiích či na videích. Je-li to možné, je ovšem nejlepší vidět hřebce ve přírodě, protože tak se nejlíp dozvíme, na čem jsme.

 

 

O tom, co můžeme od toho kterého hřebce očekávat, nám napovědí i jeho potomci.Z nich lze totiž usoudit, jestli je hřebec tzv. zlepšovatel, tzn., zda předává potomstvu nějakou požadovanou vlastnost.

Nejjednodušší se tak může zdát volba hřebce s prověřeným potomstvem. To však neznamená, že bychom měli odepisovat mladé a v chovu dosud neuplatněné hřebce, jestliže mají dobrý exteriér i charakter. Ostatně tito hřebci jsou zpravidla levnější než zavedení plemeníci, pokud chceme přihlédnout i k finanční stránce.