Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak poznat že je klisna březí

19. 2. 2014

Metody pro určení březosti

Jak a kdy nejdříve lze zjistit, zda je klisna po přirozeném připuštění nebo inseminaci březí? Pro zjištění časné březosti se u klisen využívá několik diagnostických metod, které se samozřejmě mohou vzájemně kombinovat pro zvýšení přesnosti a požadované relevance jejich výsledku. V zásadě lze tyto diagnostické metody rozdělit do tří základních kategorií podle způsobu, jakým se provádí. Podívejme se tedy v následujících odstavcích na jednotlivé metody konkrétněji.

 

Rektální vyšetření

Nejjednodušší metoda diagnostiky březosti je rektální vyšetření. To se provádí pohmatem přes konečník, kdy se tímto způsobem zjišťuje přítomnost žlutého tělíska na vaječníku. Prostřednictvím rektálního vyšetření lze březost klisny diagnostikovat už po třech týdnech od inseminace nebo připuštění.

 

Laboratorní vyšetření

Druhá skupina diagnostických metod je založena na laboratorních vyšetřeních moči nebo krve klisny, kdy se ve vzorcích zjišťuje především přítomnost pohlavních hormonů progesteronu a estrogenu. Klasickou metodou je například tzv. Cuboniho reakce, kdy se testuje přítomnost estrogenů v moči. Tímto testem lze však zjistit březost klisny až od 120. dne.


Testy na přítomnost progesteronu lze provádět mnohem dřív, v podstatě už od šestnáctého dne po připuštění. Tyto testy však bezprostředně nepotvrzují březost klisny, dokumentují totiž jen tzv. luteální aktivitu, tedy činnost žlutého tělíska. Z tohoto důvodu je proto nutné považovat jejich výsledky jen za pomocný ukazatel při diagnostice březosti.

 

Laboratorní testy provádějí specializovaná veterinární pracoviště.

 

Do této skupiny lze v širším smyslu zahrnout i test absence říje. Ten se ovšem provádí pomocí hřebce a to po jednadvaceti dnech od chvíle, kdy u připuštěné nebo inseminované klisny zmizely příznaky říje. Pokud hřebec na klisnu nereaguje, znamená to, že říje se nedostavila, což znamená, že připuštěná klisna by mohla být březí. Tato metoda ovšem nemusí být zdaleka stoprocentně spolehlivá.

 

Vyšetření sonografem

Poslední skupina diagnostickým metod zahrnuje vyšetření sonografem. Jeho výhodou je především jeho značná časnost, a ovšem v druhé řadě i také velmi vysoká spolehlivost. Březost je totiž možné potvrdit už od čtrnáctého dne po ukončení ovulace. To je důležité zájmena pro brzkou diagnostiku případných dvojčat, kvůli jejich redukci. Prostřednictvím sonografického vyšetření se dá spolehlivě zjistit i raná embryonální mortalita, to znamená uhynutí zárodku. Takovéto brzké sonografické vyšetření se provádí rektálně tak, že se sonografická sonda přiloží na dělohu klisny.

 

K pozdějšímu vyšetření zhruba od dvanáctého týdne lze použít i tzv. echoloty, což jsou přístroje pracující na bázi sonografu. Vyšetření tímto přístrojem je jednoduché a může ho provádět i laik. Sonda přístroje se totiž pokládá klisně na její břišní stěnu v blízkosti vemene. Echoloty nabízí specializované obchody s chovatelskými potřebami, jejich cena ovšem značně přesahuje dvacet tisíc korun.