Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak podpořit říji klisny

19. 2. 2014
Nevýrazná nebo slabá říje není u klisen nijak vzácným jevem. Jedná se v podstatě o fyziologickou záležitost, která sama o sobě nemusí ničemu vadit. Problémem se ale slabá říje stane určitě v tom okamžiku, když začneme uvažovat o hříběti. V takovémto případě nám nezbývá, než u klisny říji podpořit. Jak tedy podpořit říji klisny? To si řekneme v tomto článku.

Hormonální stimulace říje klisny

Zdánlivě nejjednodušším a také velmi účinným prostředkem k podpoření říje je hormonální stimulace. Výsledek se zpravidla dostaví okamžitě. Přes svoji nespornou okamžitou účinnost má však hormonální stimulace nezanedbatelné negativum, kvůli kterému mnozí chovatelé ´hormony´ jednoznačně odmítají.

 

Tímto negativem je porušení hormonální rovnováhy v organismu klisny. Hormonální soustava je velmi citlivá a každý vnější zásah, jako například právě umělá hormonální stimulace říje, se nutně odrazí činnosti žláz, které produkují pohlavní hormony. To se může projevit třeba i úplným narušením pravidelnosti ovulačního cyklu, tedy samotné říje, nehledě na další možné následky pro organismus klisny. Hormony by se tak měly, pokud nám na klisně záleží, používat jen v nejnutnějších případech nebo raději vůbec.

 

Jak podpořit říji klisny jinak

Zkušení chovatelé naštěstí vědí, že říji lze podpořit i jinými způsoby než jen hormonální stimulací. Kvalita říje totiž v mnohém závisí na výživném a psychickém stavu klisny.

Zaměřme se nejdříve na výživný stav. Ten by měl být samozřejmě dobrý, klisna nesmí trpět nedostatkem všech důležitých živin.

Důležitou roli v tomto případě mají vitamíny A a E. Tyto vitamíny je nutné klisně zajistit v dostatečném množství. Výrobci krmiv nabízejí pestrou škálu krmných a vitamínových směsí, které jsou určeny právě na podporu říje a plodnosti. Odpověď na to, který z těchto přípravků je nejúčinnější, může dát ale až vlastní chovatelská zkušenost.

Nemusíme se ale spoléhat jen na tyto výrobky. Potřebné vitamíny obsahuje například mrkev nebo lněné semeno. Někteří chovatelé dokonce tvrdí, že se jim osvědčily i mladé kopřivy, které dávají svým klisnám.

 

Psychická pohoda klisny je důležitá

Krom kvalitní výživy je pro kvalitní říji důležitá i psychická pohoda klisny. Klisna nesmí být samozřejmě v permanentním stresu. K dosažení kvalitní říje nám pak napomůže soubor následujících doporučení zkušených chovatelů.

Klisna, u níž chceme dosáhnout kvalitní říje, by měla mít dostatek pohybu na denním světle. Světelný režim je v tomto případě velmi důležitý, někteří chovatelé doporučují i přisvěcování.

 

Společnost pro klisnu

Nezastupitelnou funkci má i společnost ostatních klisen a taky kontakt s hřebcem.

Sice ne přímý, ale je-li to možné, pak například prostřednictvím ustájení v jedné stáji, či pobytem v sousedících výbězích. V tomto případě je ale nutné, aby klisna a hřebec byli od sebe opravdu bezpečné odděleni, tedy nejlépe aspoň dvěma nepřekonatelnými překážkami.

 

Pokud zajistíme klisně všechno výše uvedené, pak se ve většině případů výsledek v podobě kýžené kvalitní a výrazné říje a následného zabřeznutí dostaví i bez hormonální stimulace.