Jdi na obsah Jdi na menu
 


Než přijde veterinář aneb První pomoc pro koně

12. 1. 2013

 

Základní podmínkou pro podání první pomoci koni je předpoklad, že poznáme, že je kůň nemocný - tedy že s ním něco není v pořádku. Dobrý chovatel již při pozorování náhlých nepatrných změn v chování koně zbystří a začne se zabývat jejich příčinou. Včasné odhalení a odstranění příčiny a rozpoznání příznaků nemoci bývá rozhodujícím faktorem pro úspěšnou léčbu.

obvazování nohy.jpg

První, co musíme vědět, tedy je, jak vypadá zdravý kůň.

 

Když  už rozpoznáme nemocného koně, můžeme se zabývat možnou příčinou zhoršení jeho zdravotního stavu, otázkou jak koni pomoci či zda volat veterináře, a pokud ano, co s koněm dělat, než veterinář přijede.

 

Na začátku bych chtěla připomenout, že nejlepší léčba je prevence. Lepší je zamezit, aby  k onemocnění došlo. Velká část onemocnění je způsobena nevhodnými podmínkami chovu a špatnou péčí. Každý rok by měl zdravotní stav koně zkontrolovat také veterinář, neměl by zapomenout ani na kontrolu a případné obroušení zubů. Koně by se měli pravidelně očkovat proti chřipce a tetanu, a několikrát za rok odčervovat .


Bohužel i při správné péči může k onemocnění dojít. Možných onemocnění koně je celá řada, zde uvádím jen ty nejběžnější z nich:

1)      Střevní kolika

Příčina

Příčin je obrovské množství, stejně jako je jejich druhů. U koní může dojít ke kolice po zkonzumování špatného krmiva, při příliš brzkém napájení koně po práci - splaveného koně; při vystavování koně náhlým změnám počasí nebo nevhodnému prostředí - vítr, vlhko; u koní v soustavném nebo náhlém stresu, při začervení koně, atd.

 

Příznaky

Kůň je neklidný, kouká se směrem k břichu, hrabe, kope se směrem k břichu, válí se; hodnoty triasu (zvláště dechové a tepové frekvence) mohou být zvýšené. U některých kolik neslyšíme škrundání v hladové jámě, hladová jáma může být nafouklá, ztuhlá. Kůň nežere a může mít průjem - řídké koblihy, nebo zácpu - nebo žádné koblihy. Při postupující kolice může být kůň zpěněný.

Koliky často končí smrtí koně.

 

První pomoc

Zavoláme veterináře, popíšeme mu námi zjištěné příznaky a poradíme se s ním o postupu. U většiny běžných, lehkých kolik je nejlepší první pomoc zadekování a vodění koně - obnovíme tím pohyblivost střev, čekáme, až kůň udělá koblihy, nasadíme koni dietu. Při akutních případech, kdy už koně nemůžeme vodit, alespoň dostatečně nasteleme box, aby se při válení nezranil. Musíme zajistit dostatečný přísun vody - raději i kýbl, napáječky mají často příliš malý průtok.

 

2)      Chřipka

Příčina

Kůň nebyl naočkovaný, byl naočkovaný v době oslabení imunity, nebo nastydl kvůli podchlazení, ofouknutí, atd.

 

Příznaky

Jako u lidí - výtok z nosu a očí, kašel, zvýšená teplota a tepová frekvence, zrychlené, často namáhavé, povrchové dýchání; mnohdy apatie - nevnímavost k okolí, méně často neklid; pocení, polehávání.

 

První pomoc

Koně necháme v klidu a teple zadekovaného. Zajistíme dostatečný přísun vody, kterou můžeme obohatit o roztok s ionty. Vždy zavoláme veterináře - obvykle koni píchne látky snižující teplotu, posilující imunitní systém a hlavně antibiotika, aby se koni ke chřipce nepřidala ještě bakteriální infekce.

 

3)      Myoglobinurie = Černá zástava močení

Příčina

Naši předkové tomuto onemocnění říkali sváteční nebo nedělní nemoc. Dochází k ní totiž po dni volna (neděli) - tedy v pondělí, kdy kůň nepracoval a dostal běžnou dávku krmiva. Dochází při ní k otravě (a tím k poškození zvláště svalových buněk) nevyužitými zdroji energie, které kůň přijal v podobě krmiva, ale prací nespotřeboval.

 

Příznaky

Kůň se staví na močení, ale nemočí, anebo vylučuje pouze červeno-hnědě zbarvené malé množství moči. Má ztuhlý, vyhrbený hřbet, ztuhlé pánevní končetiny tahá za sebou.

 

První pomoc

Kůň potřebuje klid, výchování, hodně tepla - uvádí se, že můžeme použít žehličku přes několik dek, ale nedoporučuji to, obzvlášť pokud nemáte žehličku s nastavitelným výkonem.

Opět zavoláme veterináře.

 

4)      Kulhání

Příčina

Příčiny kulhání začínají u nepravidelnosti postoje a bolavých zad a přes nadměrné zatěžování, natažení šlach a svalů (např. po špatném došlápnutí) se dostávají až k úrazům, natrženým šlachám a svalům a ke zlomeninám. Příčina kulhání může být umístěna také v kopytech - při špatné úpravě kopyt, pokročilé hnilobě, schvácení kopyt, podotrochlóze atd.

 

Příznaky

Kůň jde nepravidelně, resp. jde s pravidelně se opakující chybou v taktu. Někdy není ochotný jít vůbec.

Lokalizace místa, odkud kulhání vychází, je velmi obtížná a vyžaduje hodně cviku. Na kterou končetinu kůň kulhá, nejlépe poznáme v klusu. K lokalizaci přesného místa na poškozené končetině používáme tzv. ohybové zkoušky - postupně ohýbáme jednotlivé klouby na končetině, vždy udržíme končetinu ohnutou alespoň 2,3 minuty a po položení končetiny ihned s koněm vyklušeme - pokud se příčina kulhání nachází v onom kloubu, kulhání se na chvíli po ohybové zkoušce zhorší. Lokalizaci příčiny může veterinář provést také rentgenem.

Někdy je příčina kulhání zcela zřejmá - při otoku končetiny, ráně na končetině, atd.

 

První pomoc

S koněm nepracujeme až do úplného vymizení kulhání. Podle intenzity kulhání koně provádíme různě dlouhou dobu v kroku, raději několikrát denně po kratších intervalech. Při vážných případech kulhání koně neprovádíme vůbec. Např. při zlomeninách bychom s koněm neměli vůbec hýbat. Při přesném určení příčiny kulhání může veterinář navrhnout přímou léčbu k odstranění této příčiny.

 

5)      Otoky končetin = nálevky

Příčina

Příčina může být mechanická, tzn. otok končetiny po úraze, namožení, nebo natržení šlach a svalů po přetížení; nebo chemická - při otravě, dlouhém stání koně, překrmení, nebo jako projev některých nemocí - tehdy jsou obvykle postiženy všechny končetiny najednou.

 

Příznaky

Pozorujeme různě mohutný otok obvykle v úrovni metakarpů a metatarsů na jedné nebo na všech končetinách najednou. Někdy může být otok hřejivý, nebo kůň kulhá.

 

První pomoc

Kůň nepracuje; pokud je možná příčina dlouhé stání nebo překrmení a kůň nekulhá, ubereme pouze intenzitu práce: s koněm neskáčeme a nechodíme po tvrdém, nebo bořivém povrchu.

Po poradě s veterinářem můžeme koni končetiny stříkat, aplikovat chladivé, nebo hřejivé zábaly, použít komerčně vyráběné chladivé, nebo hřejivé gely. Z pravidla hřejivé pro zlepšení prokrvení a chladivé proti postupujícímu zánětu.

 

6)     Hniloba kopyt

Příčina: vlhká znečištěná podestýlka, kůň je stále ve vlhku, nedostatečná péče o kopyta

Příznaky: rohovina kolem střelky je vlhká, mazlavá, zapáchá

První pomoc: koně přemístíme do suchého prostředí, odstraníme infikovanou rohovinu, aplikujeme antibiotické spreje, jíl

 

7)      Otlaky

Příčina: většinou špatně sedící postroje

Příznaky: oteklé, většinou ohraničené okrsky patrné na kůži v místě postroje

První pomoc: postroj nepoužíváme až do úplného vymizení příznaků, odstraníme příčinu

 

8)      Letní vyrážka

Příčina: citlivost na bodavý hmyz

Příznaky: strupy a boláky v srsti koně; často na krku, plecích a břiše, někdy hnisavé

První pomoc: srst koně ošetřujeme repelentními přípravky, koně můžeme chránit síťovou dekou, v kritických obdobích - na jaře a na podzim v ranních a podvečerních hodinách - koně zavíráme do vydezinfikované, tj. vybílené stáje

 

9)      Podlomy

Příčina: kůň je ve vlhkém, deštivém prostředí

Příznaky: okrsky odlupující se, mokvavé kůže většinou ve spěnkách

První pomoc: zajistíme suché prostředí, koni sušíme spěnky, mažeme speciálními mastmi s obsahem zinku

 

10)  Odřeniny a tržné rány

První pomoc: povrchové odřeniny vydesinfikujeme - septonex, 3% roztok peroxidu; hlubší rány nedesinfikujeme, ale proplachujeme proudem vody a na místech, kde je to možné, ránu překryjeme sterilním krytím; na hluboké, rozsáhlé rány voláme veterináře, který je sešije.

 

I pouhé poddání první pomoci vyžaduje velké praktické zkušenosti s chovem koní, a pokud je nemáme, vždy bychom měli informovat někoho zkušenějšího, nebo problém zkonzultovat s veterinářem.