Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když jdou koně do důchodu II.

12. 1. 2013

 

Stáří přináší zdravotní problémy i koním. Často jsou tyto zdravotní komplikace důsledkem nedostatečné nebo nesprávné péče o zdraví koně v jeho mladším věku. Správná a zodpovědná péče o koně tak může značně zmírnit pozdější zdravotní potíže, které se stářím u koně chtě nechtě přicházejí. Je pochopitelné, že mnoha zdravotním problémům se starý kůň nevyhne, protože většina z nich souvisí se stářím. V tomto článku se seznámíme s těmi, s nimiž se u starých koní setkáváme nejčastěji.

Co staré koně trápí nejvíc?

Artróza jako degenerativní onemocnění kloubní chrupavky bývá velmi často „věrnou společnicí“ starých koní. Kůň, který trpí artrózou, ztrácí svou pružnost, z jeho pohybu se vytrácí prostornost a elegance, nezřídka kůň i kulhá.

 

Právě v případě artrózy se markantně projeví předcházející špatná péče o koně, jejímž nevyhnutelným následkem artróza často je. Starý kůň, který trpí artrózou, potřebuje dostatek přiměřeného tj. mírného pohybu.

 

 

Zuby u starého koně

Problém, kterému se ovšem nevyhne žádný starý kůň, je opotřebovaný chrup. Na tomto opotřebení se především podepisuje nerovnoměrné obrušování zubů. To má za následek vytváření nejrůznějších ostrých hran, schodů či doslova háků na zubech koně. Ty jednak znemožňují krouživý pohyb čelisti při žvýkání potravy a jednak mohou způsobovat bolestivá poranění v dutině ústní.

 

Extrémem¨je naprosté opotřebování zubů, kdy jsou jejich žvýkací plochy zcela vyhlazeny a v krajním případě dochází i k vypadnutí zubů. Nedostatečně zpracovaná potrava mívá za následek další zdravotní problémy, např. koliku nebo průjem.

 

Když kůň hubne

Důsledkem nedostatečně zpracovaného krmiva je i hubnutí koně, které ovšem může být způsobeno i jinými příčinami. U starého koně se zpomaluje střevní peristaltika, snižuje se i průchodnost střev samotných. Hubnutí může být způsobeno i hormonální nerovnováhou, poruchou činnosti vnitřních orgánů nebo špatným dýcháním.

 

Koni, jehož chrup už není funkční, je nutné podávat vhodné krmení. To znamená, že nezbytná vláknina se dodává ve stravitelnější formě řepných řízků, senných pelet či senáže.

 

 

Stáří oslabuje rovněž imunitní systém. Starší koně jsou proto náchylnější k infekčním onemocněním. Snížená imunita také zpomaluje hojení ran a je často i příčinou různých alergií.

 

I koně ovlivňují hormony

Se stářím se stává křehčí i hormonální rovnováha koně. Její poruchy narušují metabolismus kostí a pojivových tkání obecně, způsobují problémy s využitím živin a energie. Projevují se také zhoršenou plodností.

 

Koně, kteří mají hormonální problémy, zpravidla tloustnou v důsledku přílišného ukládání tuku na exponovaných místech. S tím je spojen i úbytek svalové hmoty a termoregulační problémy.

 

 

Staří koně trpí selháváním či dysfunkcí vnitřních orgánů. Zhoršuje se dýchání.

 

 

Obecně lze říci, že se starší koně rychleji unaví a jejich aktivita je spíše menší. Využití starého koně by mělo být tedy takové, aby se zbytečně nevyčerpával. Celková péče o starého koně by měla odpovídat jeho zdravotnímu stavu a možnostem jeho organismu.