Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je můj kůň opravdu zdravý?

12. 1. 2013

 

 

 

Stojí vám ve stáji opravdu zdraví koně? Jak prohlédnout koně a rozpoznat tak včas počáteční příznaky choroby se dozvíte v tomto článku.

1) Kůže a srst

 

Srst koně by měla být lesklá a hladká, bez žmolků a vylysaných míst. Kůže zdravého koně je nepoškozená, bez lupů, strupů a různých vyrážek. Kůže a srst jsou dobrým ukazatelem celkového zdraví a při správném čištění koně je máme pod kontrolou každý den.

 

2) Sliznice

 

Sliznicí myslíme sliznici úst, která je nejvíce patrná, a také sliznici nosu, očí a řiti; u klisen navíc poševní sliznici. Sliznice by měla být vlhká, lesklá a růžová; při jejím stlačení - např. stisknutím pysku mezi palcem a ukazovákem - sliznice zbělá a do jedné vteřiny zase zrůžoví. Nezrůžoví-li, máme ukazatel na špatnou funkci oběhové soustavy.

 

3) Mízní uzliny a příušní žláza

 

Mízní uzliny u koně můžeme nahmatat vzadu pod žuchvami, asi v místě, kde se na hlavu začíná napojovat krk. Vyhmatání uzlin vyžaduje cvik, ale pokud se to naučíme, budeme mít dobrý ukazatel zdravotního stavu. Při nemoci můžou být zvětšené, zduřelé, někdy bolestivé na pohmat; nebo jen jednostranně zduřené. Jejich hmatnost se tím zvyšuje.

 

Příušní žláza se nachází po zadních stranách žuchev a má přibližně trojúhelníkový tvar. Při některých onemocněních nebo při zvýšeném slinění v ústní dutině (např. v důsledku poranění dutiny ústní, zapíchnutí cizího tělesa nebo onemocnění zubů) se zvětší, zduří a je lépe viditelná.

 

4) Hodnoty triasu = tepová frekvence, dechová frekvence, teplota

 

Normální hodnoty, tj. hodnoty zdravého koně jsou:

 

Tepová frekvence: asi 30-46 tepů/min (záleží na věku koně, kondici a momentálním psychickém stavu); kůň ve cvalu může dosáhnout i 200 tepů/min

 

Dechová frekvence: 14-18 dechů/min (u zdravého koně se zvyšuje při výkonu a stresu)

 

Teplota: 37,5-38,5 °C (o 0,5-1 °C kolísá během dne a noci, u klisen v rámci říjného cyklu)

 

Je dobré si svoje koně jednou za čas změřit, hodnoty si zapsat a uchovat je pro porovnání při podezření na nemoc.

 

Tepovou frekvenci měříme nahmatáním tepny pod žuchvou nebo dlaní vsunutou pod loketní kloub - přímo na hrot srdce koně; pro změření dechové frekvence počítáme počet nádechů, tj.  počet nafouknutí břicha, stojíme zezadu koně nebo z boku koně; teplotu měříme v řitním otvoru, vždy stojíme vedle boku koně.

 

5) Trávicí soustava

 

hladové jámě, která by vždy měla být zřetelně patrná, posloucháme přiložením ucha pohyby střev - „škrundání". Opakované škrundání by mělo být slyšet asi každé 3 vteřiny a na obou stranách.

 

Pozorujeme počet a kvalitu trusu. Pokud kůň začne produkovat řídké, zapáchající koblihy, nebo naopak malé, suché nebo dokonce žádné koblihy, určitě je problém někde v trávicí soustavě - ať už z jakýchkoliv důvodů.

 

6) Oči koně

 

Oči koně by měly být velké, živé, sliznice očních víček růžová. Do oka se můžeme podívat tak, že pravou rukou na levé straně koně - nebo levou rukou na pravé straně koně - přiložíme ukazováček na horní víčko a palec na dolní víčko a tahem oko otevřeme. Při správné funkci, pokud do oka posvítíme, se panenka stáhne, v šerém prostředí se rozšíří.

 

7) Vylučovací soustava

 

Moč má být žlutobílé, kalné barvy, dobře zpěnitelná. Pokud bychom měřili její množství za den, došli bychom asi ke 30-40 litrům. Při poruchách dochází ke změně barvy i objemu.

 

8) Pohybová soustava

 

Všímáme si pravidelnosti postoje a pohybu - i malá změna v taktu může být známkou začínajícího kulhání

 

Šlachy by měly být čisté, bez otoků a beze změn, u koní s již trvalým otokem by rovněž nemělo docházet ke zhoršování otoku; kopyta by měla být dostatečně velká, dobře zaúhlená - rohovina stěny kopyt na předních končetinách by měla svírat ostřejší úhel se zemí než rohovina zadních kopyt. Rohovina by měla být kvalitní, nepopraskaná a nedrolící se.