Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drezurní soutěže I.díl

10. 1. 2013

 

V tomto seriálu se budeme postupně seznamovat s drezurními cviky na jednotlivých stupních obtížnosti a jejich korektním provedením. Dále se dozvíte, na co si v jednotlivých úrovních máte dávat pozor, abyste neztratili cenné body.

 

Drezúra

Drezúra je jezdecká disciplína a stejně jako ostatní jezdecké disciplíny má několik úrovní dle stupňů obtížnosti. Nejlehčí je úroveň Z, to je úroveň základní a je určena pro děti, mladé koně, či prostě pro ty, kdo s drezúrou teprve začínají. Následuje stupeň L (lehká), S (střední), ST (středně těžká), T (těžká) a nejvyšší TT. Dnes se budeme zabývat stupněm nejnižším Z.

 

"Z" drezúra

 

Jak jsem již poznamenala, drezurní úlohy stupně Z jsou určeny pro drezurní začátečníky. V drezurní úloze od vás budou rozhodčí očekávat hlavně přesnost v předvedení jednotlivých cviků, aneb jak se říká, měli byste „jezdit na písmenka".

 

Chody

 

Svého koníka předvedete ve všech třech chodech, ale nebudou po vás požadovány prodloužené chody, nanejvýš střední ruch. A jaký je mezi nimi rozdíl? Není to v rychlosti, nýbrž v prostornosti chodu. Prostornost chodu zjistíte jednoduše, koukněte se na stopy koně v písku, čím dále došlapuje v klusu zadní končetina před stopu končetiny přední, tím je klus prostornější. Nám bude tedy v „zetku" stačit přešlap o jednu stopu.

 

Přechody

Přechody mezi jednotlivými chody jsou jednodušší většinou jen o jeden chod nižší nebo vyšší, vjezd je v klusu. Můžeme se také setkat s nacváláním z kroku, ale to je spíše výjimka. Ale zrovna tato výjimka vás může potkat na ZZVJ.

 

Cviky

 

Základními cviky pro tyto úlohy jsou velké kruhy a diagonály. Dále se můžeme setkat se cviky „od stěny ke stěně", nebo s vlnovkou o maximálně čtyřech obloucích, malým kruhem - nejmenší o průměru 10 metrů. Velký kruh musí být opravdu kulatý, to znamená, že nevyjíždíme rohy a dojíždíme až do X (pokud je tedy obdélník o rozměrech 20x40 m, pozor v úloze DU je rozměr obdélníku 20x60 m). Kruh by měl být pravidelný a dotýkat se obvodu jízdárny jen ve třech bodech. U malého kruhu by měla být uvedena velikost v metrech popřípadě pomocí písmenek př. B-X-B, malý kruh. Pokud má mít kruh průměr 10 metrů a jedeme ho z dlouhé stěny, musíme se dotknout střední čáry. Cvik „od stěny ke stěně" bývá  problematický, protože hodně lidí neví, v jaké vzdálenosti od stěny má být vrchol vlnovky. Obecně platí, že pokud to není výslovně řečeno, do X nedojíždíme. Doporučená vzdálenost bývá 6 metrů. Vlnovka je soustava půlobloučků spojené s rovnou čarou, která je rovnoběžná se stěnou krátkou. Pozor nevyjíždíme při ní rohy! Diagonály jezdíme dle zadaných písmenek. Na diagonále je kůň rovný a nikdy nevyjíždíme, ani nedojíždíme do rohu.

 

Hodnocení

 

Hodnocení je buď do klasického protokolu, kdy vám rozhodčí hodnotí jednotlivé cviky, nebo zkráceným protokolem, který je určen hlavně pro hodnocení mladých koní, a to podle 5 kritérií: chody koně, poslušnost a prostupnost, sed jezdce, pomůcky jezdce, provedení úlohy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář